Asigurarea medicală de călătorie include cheltuielile medicale de urgență și/sau cele de repatriere sanitară sau în caz de deces prilejuite de accidente și îmbolnăviri neașteptate și imprevizibile.
În cazul unui eveniment se comunică la numărul de asistență inscripționat pe asigurare, în cel mult 48 de ore de la producerea evenimentului, numărul poliței de asigurare. Operatorii companiei de asigurare vor da indicaţii despre cea mai apropiată unitate medicală. În cazul imposibilităţii de contactare a serviciului de asistență personal, această obligație îi revine unei terțe persoane. În cazul în care se apelează la o unitate medicală fără anunţarea asiguratorului, compania de asigurări are dreptul de a refuza despăgubirea serviciilor medicale.
Asigurările medicale private pentru călătorii în străinătate nu pot fi înlocuite de Cardul European de Sănătate. În scopul informării corecte şi complete a publicului, precum şi ca urmare a informaţiilor prezentate recent de mass-media referitoare la Cardul European de Sănătate, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) consideră necesar să facă o serie de precizări cu privire la asigurările medicale private pentru călătorii în străinătate.
Deşi atât Cardul European de Sănătate, cât şi asigurarea medicală privată pentru călătorii în străinătate sunt instrumente de acoperire a cheltuielilor medicale, între acestea există diferenţe fundamentale. Astfel:
În concluzie, datorită diferenţelor importante care există între cele două instrumente prezentate sintetic mai sus, Cardul European de Sănătate nu poate substitui o asigurare medicală pentru călătorii în străinătate. De altfel, experienţa statelor din Uniunea Europeană unde sistemul de carduri de asigurare funcţionează de ani buni arată că toţi posesorii unui asemenea card de sănătate deţin şi o asigurare de călătorie în străinătate încheiată la o companie privată de asigurare.
Informaţii şi asigurări la agenţiile INTER-TOUR Bacău şi Oneşti, telefon: 0234-571104; 0234-325199.